5 restaurangtrender som restaurangägare inte kan ignorera

Fråga vilken restaurangägare eller expert som helst och de kommer att berätta samma sak. Branschen förändras – och den förändras snabbt. God mat och bra service kommer alltid att vara hörnstenar inom restaurangnäringen, men det räcker inte längre.

I den här artikeln kan du läsa om de viktigaste trenderna som du behöver ha koll på om du arbetar inom restaurangbranschen, för att överleva och blomstra i det nya klimatet. Vi har kombinerat vår många års erfarenhet inom branschen med råd från experter inom den globala och europeiska restaurangbranschen.

Trend 1: Bekvämlighet fortsätter att driva köpbeslut

Dagens konsumenter är tidseffektiva och tekniskt kunniga. De är vana vid att använda teknik för att förenkla sina liv och de vill att de lösningar som finns när det ska äta, ska vara lika snabba, flexibla och praktiska som resten av deras köpbeslut. Bekvämlighet är så viktigt att det var listat som den viktigaste parametern när man ska äta ute av hela 82% av konsumenterna som undersöktes i Mintels globala rapport om mat och dryck 2019.

Restauranger och krogar kan möte kravet på bekvämlighet med online-beställningar och betalningar. Ytterligare sätt att boosta bekvämlighet/tillgänglighet är att erbjuda flexibla äta-ute-koncept där man inte styrs av de traditionella frukost, lunch och middagstiderna, som inte alltid passar nästa generations middagsgäster. De vill gärna kunna äta frukost på eftermiddagen, snack-måltid på kvällen medan de sitter vi datorn och jobbar eller brunch hela dagen.
* Mintels globala mat- och dryckstendenser 2019 rapport 

Trend 2: Grönt blir mainstream – kunderna vill ha hälsosammare och mer miljövänliga alternativ

Green goes mainstream

Efterfrågan på hälsosammare och mer miljömedveten mat fortsätter att ha stor inverkan på restaurangbranschen. Med en alltmer åldrande befolkning där många kämpar med övervikt, där diabetes och mat-intolerans ökar samt kraven på hälsosam mat och äkthet från Millennials och Generation Z, står livsmedels-och restaurangindustrin inför en stor omvandling. Nästa generations middagsgäster vill ha färsk och hälsosam mat som berättar en historia var maten kommer ifrån. De vill äta ren mat utan tillsatser och förutom att man specificerar ingredienser på menyn vill de även se näringsvärde och var ingredienserna kommer ifrån. Och det gäller att du som restaurangägare har data på det du påstår, för de räcker inte att påstå att man arbetar miljövänligt och använder sig av en specifik mathållning. Det måste backas upp med fakta.

En av de största framväxande trenderna att titta på är köttfritt protein. GlobalData  rapporterar en betydande ökning i antalet ”flexitarianer” världen över de senaste åren och förutspår att växtbaserade proteinalternativ fortsätter att öka i popularitet. Och även andra studier förespråkar samma trend. I en ny undersökning av 4000 nordiska konsumenter fann Fazer att 41% av finländarna och 31% av svenskar är intresserade av växtbaserade proteiner som ett miljövänligare alternativ till kött, och till och med i köttälskande Frankrike försöker 41% av franska konsumenterna aktivt att undvika eller minska konsumtionen av rött kött enligt Statista.

Trend 3: Restaurangbranschen måste anpassa sig till Millennials och Generation Z

Millennials och Generation Z, det vill säga personer som för närvarande är under 35 år, kommer att representera sex av tio människor på planeten 2020. Att förstå vilka de är och hur de skiljer sig från tidigare generationer är absolut nödvändigt för alla restauranger som vill överleva kommande årtionden.

De yngre generationerna är ”hyperconnected” och ser tekniken inte bara som ett medel för att förenkla sina liv, utan som en integrerad del av deras existens. Inte bara använder de teknik för att hitta en restaurang online, de kommer också förvänta sig att kunna beställa och betala via telefonen och få det levererat hem till dörren. Restaurangen de väljer kommer har förmodligen en stark social media-närvaro, och de kommer sannolikt att bidra till den närvaron genom att betygsätta eller ladda upp bilder och beskrivningar av sina egna middagsupplevelser.

Millennials och Gen Z är hälsosammare, mer miljömedvetna och mer socialt medveten än tidigare generationer – eller åtminstone vill de att deras inköp ska spegla den bilden. Naturliga ingredienser, mindre kött och alkoholfria dryckesalternativ är viktigt för att få in yngre konsumenter på din restaurang. Den yngre generationen dricker betydligt mindre än tidigare generationer så att erbjuda sofistikerade mocktails, naturligt bryggt te, smaksatt vatten, craft sodas på menyn är ett bra alternativ för att locka den yngre publiken.

Trend 4: Unika och personliga upplevelser samt innovativ mat

I en värld som domineras av digitala skärmar, är restaurangvärlden en av de få industrier kvar som kan erbjuda unika och minnesvärda verkliga upplevelser. Och det är precis det som dagens konsumenter letar efter när det ska gå ut och äta. Enastående personal, innovativ mat och restaurangkoncept, DIY-alternativ och en balans mellan personlig service och teknik kommer att vara avgörande för att lyckas för framtida restauranger och krogar.

I en ny undersökning av Datassential ser man att mer än en tredjedel av konsumenterna väljer restauranger baserat på ”ny och intressant mat”. Och medan exotiska kryddor och kreativa rätter fortsätter att driva försäljningen, särskilt bland yngre kunder, är inte innovativ mat i sig själv tillräckligt längre. Restauranger är idag mycket mer än en plats där människor äter. Ett café inriktat på gamers, en klubb som bara är öppen under dagen, en agent-restaurang där du måste ha ett lösenord för att komma in, är alla exempel på hur matställen idag hanterar konsumenternas efterfrågan på unika och anpassade upplevelser.

Oavsett om det är genom innovativ mat, unika teman eller DIY alternativ, är det tydligt att personalisering och engagemang är vägen framåt. I ”The Restaurant of the Future” rapporterar Deloitte att 70% av konsumenterna letar efter appar som kan leverera personliga erbjudanden och förmedla känslan av att en restaurang ”känner dem” och 40% av kunderna vill höra ifrån en restaurang en gång i månaden eller oftare.

Trend 5: Digitalisera för att överleva – Innovationen inom digitala tjänster kommer att fortsätta att växa

Medan 3D-tryckt mat, augmented reality-menyer och AI-utrustning fortfarande är ett par år bort för de flesta restauranger, är tekniken här för att stanna och potentialen som den erbjuder för att öka dina affärer kan inte ignoreras. Deloitte rapporterar att kundutgifterna ökar med 20% och återkommande köp med 6% när kunder kan använda teknik för att beställa. * Europa 2018 Foodservice Outlook, NPD Group

Enligt Euromonitor kommer personalen inom restaurangbranschen att genomgå en radikal omvandling under de närmaste 20 åren, allt eftersom robot- och automationsteknik börjar användas i mer omfattande utsträckning. Men det betyder inte att personalen blir överflödig. I stället kommer digital innovation göra det möjligt för restauranger att fokusera mer på design, koncept, menyplanering och framför allt – på enastående service. De företag som kan använda teknik för att sänka marginalerna samtidigt som kundens upplevelse förstärks kommer att vara de som lyckas i framtiden i en alltmer konkurrensutsatt bransch.

Om du är intresserad av att ladda ner en gratis kopia av den fullständiga Trendrapporten så hittar du den här.