5 restaurangtrender som restaurangägare inte kan ignorera

Ladda ner hela trendrapporten här!

Är du redo för 2024? Vi listar de hetaste trenderna i restaurangbranschen

Välkommen till 2024 års livliga restaurangscen – en dynamisk fusion av moderna smaker och innovativ teknik! Dagens matgäster söker minnesvärda upplevelser utan att spräcka sin budget, och de som verkar i restaurangbranschen måste leverera oöverträffad kvalitet med överkomlighet i pris.

Dyk in i trendrapporten för restauranger 2024 och utforska dessa trender. Vare sig du är en restaurangägare, en matälskare eller en i branschen, låt oss navigera 2024 års restaurangscen tillsammans!

Ladda ner hela trendrapporten här!

Whitepaper image

Restaurangtrend 1

Hur matgäster hanterar den ekonomiska pressen

Vi ser att det finns ett uppenbart intresse för att äta ute men ekonomiska begränsningar blir allt vanligare.

Restaurangtrend 2

Nyckeltal är viktigare än någonsin för restauranger

Att driva en lönsam restaurang handlar om att få siffrorna att gå ihop. Läs våra bästa tips för att driva en lönsam restaurang.

Restaurangtrend 3

Tekniska lösningar får restauranger att blomstra

Det finns många fördelar med att använda teknik i din restaurang för att öka effektiviteten, servicen och kundnöjdheten. Vi listar de tekniska lösningarna du behöver ha koll på.

Restaurangtrend 4

Mat och dryck som ger fördelar utöver bara näring

Konsumenter söker idag produkter som förbättrar deras mentala prestation både hemma, på jobbet och på fritiden. De prioriterar fokus och produktivitet för sitt mentala välbefinnande.

Restaurangtrend 5

Snabbmatsrestauranger växer snabbt

Varför är dessa typer av restauranger så populära och varför ser vi en stor tillväxt i detta segment?

Hur matgäster hanterar den ekonomiska pressen

En undersökning från Deloitte visar att majoriteten (middagsgäster och take away) av de svarande söker billigare restaurangalternativ kombinerat med kampanjerbjudanden och rabatter. Billigare alternativ skulle kunna locka 37% av middagsgästerna och 40% av takeaway-kunderna att besöka restauranger oftare. Och med tanke på de rådande och förväntade ekonomiska utmaningarna kommer budgetvänliga måltider sannolikt att öka.

I jämförelse var efterfrågan på högkvalitativa rätter en sekundär preferens, som tilltalade 19% av middagsgästerna och 15% av takeaway-kunderna. När kundpreferenser och behov förändras bör restauranger försöka anpassa sig.

Nyckeltal är viktigare än någonsin för restauranger

Idag fortsätter många restauranger att drivas utan ett professionellt företagssätt som innebär full kontroll av nyckeltal (KPI:er). Istället förlitar de sig ofta på traditionella metoder och praxis. Restaurangägare måste anamma ett tankesätt som liknar det hos andra företagare och noggrant följa de KPI:erna som är avgörande för deras framgång. Exempel på KPI:er att hålla koll på:

Dagliga KPI:er: Dagliga försäljning, genomsnittligt transaktionsvärde, fottrafik (antal gäster), omsättning av bord, arbetskostnader, avfallsspårning/svinn.

Veckovisa KPI:er: Veckans försäljning, de olika menyalternativens prestation, kundfeedback, lagerstatus, anställdas prestation, bokningsfrekvens.

Månadsvisa KPI:er: Månadens försäljning, bruttovinstmarginal, varukostnad (COGS), arbetskostnadsprocent, återkommande kunder, driftskostnader, nettovinstmarginal

Tekniska lösningar får restauranger att blomstra

Integrera dina nyckelsystem: Att ansluta nyckelsystem som ditt kassasystem, personalsystem, bokföring och lager är avgörande för att optimera effektiviteten och lönsamheten

Självbetjäningslösningar: Självbetjäningsverktyg, som QR-kodsbeställning, kiosker och mobilappar, ökar effektiviteten och intäkterna hos restauranger. Finare matställen kanske inte föredrar kiosker men kan använda QR-koder på kvitton för bekväm betalning, vilket ökar kundnöjdheten.

Lojalitetslösningar kan bli en hörnsten för en restaurangs framgång: 30% av dina gäster återkommer igen visar studier. Det är inte mycket! Och det innebär att 70% aldrig besöker din restaurang igen. Ett lojalitetsprogram kan vara ett av svaren för att få fler återkommande gäster.

Ladda ner trendrapporten och läs mer om alla tekniska lösningar du bör ha koll på.

Mat och dryck som ger fördelar utöver bara näring

Konsumenter söker idag produkter som förbättrar deras mentala prestation både hemma, på jobbet och på fritiden. De prioriterar fokus och produktivitet för sitt mentala välbefinnande, något som visas i Mintels trendrapport ”Global Food and Drink Trends”. Även efterfrågan på mat och dryck som hjälper till att uthärda extrema väderförhållande är något som ökar.

Med ett ökat intresse för holistiskt välbefinnande är livsmedel som ger fördelar utöver bara näring eftertraktade. Adaptogena örter, CBD-berikade produkter och stressförebyggande näringsämnen kommer att efterfrågas, vilket återspeglar en förskjutning mot medvetet ätande.

När kunskapen om tarmhälsa blir allt vanligare kommer livsmedel anpassade för att förbättra tarmens mikrobiella hälsa att bli mycket populära. Förvänta dig en ökande trend i probiotiska och fermenterade livsmedel. Läs gärna vår trendblogg om trender i restaurangbranschen.

Snabbmatsrestauranger växer snabbt

Varför är snabbmatsställen så populära och varför ser vi en stor tillväxt i detta segment?

Det är bekvämt: Dagens konsumenter, som jonglerar arbete och personliga åtaganden, dras gärna till snabbmatsställen för deras snabba och effektiva service och attraktiva erbjudanden.

Varierande utbud: Snabbmatsställen erbjuder inte bara hamburgare och pizza längre. Utan det finns en stor variation av valmöjligheter från pokebowls och salladsställen till matiga smörgåsar och sushiställen. I takt med att hälso- och välmåendetrenden tar större plats breddar många snabbmatsställen sina menyer med hälsosammare och växtbaserade alternativ för att möta den nya efterfrågan.

Bra leveransalternativ: Partnerskap med leveransplattformar har blivit normen för snabbmatsställen som siktar på att nå en bredare publik. Läs mer om våra integrationer.

Läs mer om de hetaste restaurangtrenderna 2024, ladda ner din kopia av trendrapporten idag!

Kontakta oss!

När du har fyllt i dina uppgifter kommer du att bli kontaktad av en av våra duktiga experter inom kort. Våra experter lyssnar på dina utmaningar och hur våra produkter skulle kunna hjälpa dig till ett smidigt order- och betalflöde i just din restaurang.