Attrahera och behåll restaurangpersonal

Restaurangpersonal

Framtidens restaurangpersonal

Inom restaurangbranschen är det ofta hög personalomsättning. Det kan vara svårt att hitta rätt folk som också vill stanna länge. Läs våra fem tips om hur du lockar till dig den bästa restaurangpersonalen och hur du får dem att stanna kvar.

1. Erbjud kompetensutveckling

Personal inom restaurangbranschen letar, liksom andra yrkesgrupper, efter ett jobb där de kan utvecklas. Genom att erbjuda kompetensutveckling för din restaurangpersonal ökar sannolikheten att du hittar kompetent folk som stannar länge.

  • Var lyhörd och lyssna på vad din restaurangpersonal har för mål och ambitioner.
  • Fråga inom vilket område de skulle vilja utvecklas? Mat, dryck eller gästupplevelse. Försök att ta vara på deras driv och låt både de och restaurangen dra nytta av deras utveckling.

2. Var mån om ditt rykte – avgörande för att rekrytera bra personal

Människor pratar! Och särskilt restaurangfolk som också är väldigt sociala. Att dela hur det är på sin arbetsplats är vanligt och ett gott rykte är därför avgörande för att folk ska söka sig till din restaurang. Och tänk på att folk oftare delar med andra när de är missnöjda än när de är nöjda.

3. Bra avtal – visa att du bryr dig om din restaurangpersonal

Kan du erbjuda din personal något som andra restauranger inte kan? Idag är det inte alltför ovanligt att restauranger erbjuder sin personal, kollektivavtal, förmåner, en heltidsanställning eller en bra minimilön. Men kanske är du ensam om att erbjuda något av detta?

  • Idag är det viktigare än någonsin att kunna erbjuda en trygg och säker arbetsplats. Om du kan erbjuda trygghet har du ökat dina chanser att hitta en rätt personal.

 4. Sociala medier för restaurang – lyft din restaurangpersonal

Många som letar efter jobb tittar på företagets närvaro i sociala medier. Se till att synas på sociala medier och då särskilt Linkedin. Lyft fram medarbetare som gör något bra, visa inspirationsbilder eller bilder från en mässa. Var dock noga med att inte måla upp en alltför putsad och orimlig fasad – det ser man ofta igenom!

  • Många i restaurangbranschen byter jobb ofta. Genom att visa uppskattning i sociala medier kan du få fler att stanna i branschen.

5. Smidig schemaläggning av restaurangpersonal

Vi har integrationer till personalsystem som underlättar schemaläggning, löneutbetalningar och dricksutbetalningar etc. Det gör att du slipper att lägga tid på administration och kan istället fokusera på personalvård och tid med restaurangpersonal. Läs mer om våra kassasystem för restaurang.

Ladda gärna ner vår checklista som hjälper dig som funderar på att öppna restaurang.