Öppna restaurang

Ladda ner din checklista idag

Vad krävs för att öppna en restaurang?

Att öppna restaurang är troligtvis en dröm som du har haft länge. Och det är viktigt att förankra drömmen med verkligheten för det ger dig mycket större chans att lyckas. I den här artikeln kan du läsa mer vad du behöver tänka på för att öppna en restaurang.

Ladda ner din checklista idag

Whitepaper image

Kapitel 1

Tydligt restaurangkoncept

Börja med att tydligt definiera ditt restaurangkoncept såsom servicetyp, prisnivå, typ av mat och atmosfär.

Kapitel 2

Affärsplan för restaurang

Din affärsplan ska vara kort och koncis, max två sidor.

Kapitel 3

Är det lönsamt att driva restaurang?

Oavsett vilken finansiering som du kommer att ha, se till att du har upprättat sunda finansiella prognoser.

Kapitel 4

Utrustning och teknik för att öppna restaurang

Rätt utrustning och teknik hjälper dig att arbeta smartare och mer effektivt.

Kapitel 5

Personal

Ditt mål bör vara att behålla din personal och bygga upp en företagskultur med anställningsförmåner samt karriärmöjligheter som minskar personalomsättningen.

Tydligt restaurangkoncept

Det är mycket att tänka på när man ska öppna restaurang. Börja med att tydligt definiera ditt restaurangkoncept – såsom servicetyp, prisnivå, typ av mat och atmosfär. Är du en lyxrestaurang, en sportbar eller en enklare matservering? Fundera också över olika sätt att betjäna kunder som inte kan eller vill äta på plats i restaurangen genom att erbjuda digitala lösningar för take away.

I takt med att du utvecklar ditt koncept, kom ihåg att göra research över dina konkurrenter. Gör även efterforskning kring vad som redan har testats och försök förstå vilka koncept som fungerar bäst, och varför. På så sätt kan du bygga vidare på något som kunderna gillar och är villiga att betala för och skapa din egen version utifrån det. Titta även på vad som finns inom ditt närområde och försök hitta luckor i marknaden.

Parallellt med ditt koncept behöver du en fungerande varumärkesidentitet. Varumärket förmedlar din restaurangs personlighet och identitet och ska innehålla en affärsidé som sammanfattar dina mål och värderingar. Ett varumärke ökar lojalitet hos gäster och lockar samtidigt till sig nya gäster som tilltalas av ditt varumärke genom marknadsföring.

Ditt varumärke ska utgå från ditt restaurangkoncept och genomsyras av allting som omger din matservering, från namn, logotype och marknadsföring, till atmosfär och mat. Här kan du läsa mer vad du ska tänka på när du utvecklar ett koncept för din restaurang.

Affärsplan för restaurang

Din affärsplan ska vara kort och koncis, max två sidor. Och innehålla följande: ditt restaurangkoncept, vision, värderingar, nyckelaktiviteter, erbjudande, nyckelresurser, kundsegment, försäljningskanaler, intäkter, kostnader och samarbetspartners. Vi har tagit fram en mall för affärsplan som du kan ladda ner här.

Är det lönsamt att driva restaurang?

Du kan finansiera din restaurang på flera olika sätt; dina egna pengar, genom samarbete med flera partners, hitta investerare eller ta lån via banken. Oavsett vilken finansiering som du kommer att ha, se till att du har upprättat sunda finansiella prognoser.

Alla som serverar eller säljer mat till allmänheten har ett ansvar för att maten är säker att äta. Det är viktigt att ta reda på vilka regler som gäller för dig avseende mat- och alkohollicenser, hälsoregleringar, brandsäkerhet, tillstånd för uteservering och skattelagar. Här ser du vad som gäller för att få ett serveringstillstånd

Visita har sammanfattat vad som är riktlinjer för restaurangbranschen för livsmedelhygien och på deras webbsida kan du få mer information kring tillstånd och andra regler som gäller för restauranger.

Utrustning och teknik för att öppna restaurang

En annan viktig affärsaspekt att tänka på är att jobba med tillförlitliga leverantörer av utrustning och ingredienser. Ta kontakt med flera olika livsmedelsgrossister för bästa kvalitet till bästa pris med tanke på ditt koncept. Räkna ut råvarukostnaderna för din restaurang här.

Glöm inte bort att göra detsamma för den restaurangteknik du kommer att behöva. Dina gäster har utvecklats snabbare än restaurangbranschen och förväntar sig idag snabb och personlig service och att det ska vara bekvämt att beställa.

Just nu är det inte bara Millennials som förändrar spelet. Sedan pandemin har vi alla varit tvungna att snabbt ändra vårt beteende. Det gör det ännu viktigare att välja en teknisk plattform som kan hjälpa dig att sälja mat och dryck på mer än ett sätt. I en förändrad värld är flexibilitet nyckeln. Det är viktigare än någonsin att titta på flera intäktsströmmar,

Rätt teknik hjälper dig att arbeta smartare och mer effektivt. Med Trivecs kassasystem så kan du exempelvis göra kassaavslut med några få knapptryck med hjälp av integrationer mot ekonomisystem.

Så en viktig komponent när du väljer kassasystem är att se vilka leverantörer som kan ge dig en helhetslösning när det gäller smidiga betalningar med flera betalsätt, mobil beställning och betalning med QR-koder, dagliga försäljningsrapporter etc.

Läs mer om hur du kan öka vinstmarginalen för din restaurang.

Personal

Ditt mål bör vara att behålla din personal och bygga upp en företagskultur med anställningsförmåner samt karriärmöjligheter som minskar personalomsättningen. Detta är en utmaning för alla restaurangägare. En bra strategi är att se över vilka arbetsuppgifter som kan automatiseras. Detta sparar inte bara personalkostnader utan leder också till nöjdare anställda.

Ett integrerat system som är till stöd hela vägen från beställning till verksamhetsadministration har potentialen att förbättra kundupplevelsen, minska stress bland personal och öka dina vinster. Att göra livet lättare för din personal, innebär att de har mer energi kvar för att få kunderna att känna sig uppskattade. Läs mer hur du attraherar och behåller restaurangpersonal.

Kontakta oss!

När du har fyllt i dina uppgifter kommer du att bli kontaktad av en av våra duktiga experter inom kort. Våra experter lyssnar på dina utmaningar och hur våra produkter skulle kunna hjälpa dig till ett smidigt order- och betalflöde i just din restaurang.