Öppna bar

Öppna en bar – din kompletta guide till framgång!

Att öppna en bar och bli framgångsrik är förmodligen målet för dig som drömmer om en egen bar. Men funderar du på var du ska börja, vilka de senaste trenderna inom branschen är, eller vilken budget som behövs för att komma igång? Alla dessa frågor kommer vi att besvara i den här guiden.

Det är viktigt att från start förbereda ditt projekt noggrant för att kunna möta hård konkurrens och allt mer krävande förväntningar från gästerna. För även om människor tycker om att umgås på barer, så har deras förväntningar utvecklats. Mer än någonsin söker gäster efter innovativa koncept och personlig service som placerar sociala möten i centrum.

Kapitel 1

Vad du behöver i form av tillstånd för att öppna en bar

Serveringstillstånd: Detta är det viktigaste tillståndet du behöver för att kunna servera alkohol på din bar. Men du kommer att behöva några fler tillstånd för att kunna öppna din bar.

Kapitel 2

Koncept och idéer för att öppna en bar 2024

Innan du bestämmer vilken typ av bar du vill starta, är det smart att göra en marknadsundersökning. En marknadsundersökning är till stor hjälp när du ska bestämma meny, priser och atmosfär för din bar.

Kapitel 3

Bartrender 2024

När vi kollar vad som gäller i Europa och även i Sverige när det kommer till barer kan vi se att många barägare baserar sitt koncept på en typ av alkohol. Bland de populäraste trenderna hittar vi följande: ölbarer, vinbarer, coctailbarer och barer baserade på en särskild typ av alkohol.

Kapitel 4

Hitta den bästa platsen för att öppna din bar

Det finns några allmänna principer som kan hjälpa dig att välja plats. Först är det bra att kolla var befintliga barer är belägna. Det ger dig en uppfattning om det potentiella omfånget av gäster för din framtida bar.

Kapitel 5

Vilken budget krävs för att öppna en bar?

Startbeloppet för att öppna en bar varierar beroende på plats och lokalens storlek. Hyran kan variera från några tusen till tiotal tusen per månad.

Vad du behöver i form av tillstånd för att öppna en bar

Serveringstillstånd: Detta är det viktigaste tillståndet du behöver för att kunna servera alkohol på din bar. Ansökan görs hos den kommun där verksamheten ska bedrivas. För att få ett serveringstillstånd måste du visa att du har kunskaper om alkohollagen, kan hantera en serveringsverksamhet och är lämplig att driva denna typ av verksamhet.

Utbildning i ansvarsfull alkoholservering: Många kommuner kräver att du har genomgått en utbildning i ansvarsfull alkoholservering, även kallad ”kunskapsprov alkohol”. Denna utbildning hjälper dig att förstå alkohollagarna och hur du serverar alkohol på ett ansvarsfullt sätt.

Registrering hos Skatteverket: Du måste registrera din verksamhet hos Skatteverket, så att du kan betala moms och arbetsgivaravgifter. Du kan behöva registrera dig för F-skatt och moms.

Tillstånd för livsmedelshantering: Det är inte tillåtet i Sverige att bara servera alkohol. Därför måste då även ha ett tillstånd för livsmedelshantering. Detta inkluderar regler om rengöring, temperaturkontroll, förvaring av livsmedel och personalens hygien. Detta tillstånd erhålls från kommunen.

Brandsäkerhetskontroll: Din lokal kommer att behöva uppfylla vissa brandsäkerhetskrav. Kommunens räddningstjänst eller motsvarande instans kommer sannolikt att behöva inspektera din lokal.

Brand- och bygglagar: Du måste följa bygglagstiftningen och brandsäkerhetsreglerna. Detta kan innebära att du behöver bygglov för att göra ändringar i din lokal och att du behöver installera brandvarnare, brandsläckare och nödutgångar.

Koncept och idéer för att öppna en bar 2024

Innan du bestämmer vilken typ av bar du vill starta, är det smart att göra en marknadsundersökning.  En marknadsundersökning innebär att bedöma om ditt affärsprojekt är ekonomiskt hållbart på den avsedda platsen.

Vad behöver du göra:

Analysera barsektorn i området, vilket innebär att ta en närmare titt på befintliga barer i närområdet. Se vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Vad har dina potentiella kunder för vanor och beteenden?

Hur kan du särskilja dig från konkurrenterna?

Fundera på om det är bättre att fokusera på ett etablerat koncept som fungerar och du kan göra bättre, eller ska du erbjuda något helt nytt koncept som inte existerar för att attrahera en ny publik?

Bartrender 2024

När vi kollar vad som gäller i Europa och även i Sverige när det kommer till barer kan vi se att många barägare baserar sitt koncept på en typ av alkohol. Bland de populäraste trenderna hittar vi följande:

Ölbarer: Sverige har en stark ölkultur, med en mängd mikrobryggerier och ett stort intresse för hantverksöl. Detta har lett till att ölbarer är mycket populära, där man kan prova ett stort utbud av lokala och internationella ölsorter.

Vinbarer: Vinbarer är också populära, ofta erbjuder de ett brett utbud av viner och har en kunnig personal som kan hjälpa gästerna att välja rätt vin.

Läs mer om bartrender på vår trendblogg.

Cocktailbarer: Cocktailbarer är mer populära i större städer. De erbjuder ofta en sofistikerad atmosfär och serverar en mängd olika cocktails, både klassiska och mer kreativa och innovativa varianter. Konkurrensen kan vara tuff och du behöver ha ett originellt koncept för att attrahera och behålla gäster.

Barer baserade på en särskild alkohol (rom, whisky, gin, vodka, etc.): Denna typ av bar är inte så vanlig i Sverige, vi ser det i större städer ute i Europa. Den här typen av koncept tilltalar ofta en mycket specifik klientel, så se till att det klientelet finns där du vill etablera dig.

Hitta den bästa platsen för att öppna din bar

Det finns några allmänna principer som kan hjälpa dig att välja plats. Först är det bra att kolla var befintliga barer är belägna. Det ger dig en uppfattning om det potentiella omfånget  av gäster för din framtida bar. Idealiskt sett, välj en plats i ett livligt område i stadskärnan, om möjligt nära andra barer, restauranger eller hotell.

Om du väljer en lugnare plats, se till att du har något speciellt som lockar gäster som fantastisk utsikt, stor trädgård, unik byggnad och att det är enkelt att ta sig till ditt ställe.

Vilken budget krävs för att öppna en bar?

Startbeloppet för att öppna en bar varierar beroende på plats och lokalens storlek. Hyran kan variera från några tusen till tiotal tusen per månad. Och beroende på lokalens skick och ditt barkoncept, kan renovering och dekoration variera mellan 100 000-1000 000 kr. Men mellan tummen och pekfingret bör du räkna mellan 1-2 miljoner kr för att öppna en bar.

Att förbereda, beställa inventarier och göra i ordning dina lokaler tar ofta upp den största delen av din startbudget. Om större renoveringsarbete behöver utföras kan kostnaderna snabbt sticka iväg till miljontals kronor.

Personalkostnader

I din budget är det viktigt att inkludera tillräckligt med pengar för att täcka dina anställdas första löner, så du kan betala dem även om du inte omedelbart uppnår den önskade marginalen. Beloppet du behöver budgetera beror på antalet anställda du vill anställa och deras kompetensnivå. Observera att personalens kostnader i genomsnitt representerar 25% av dina intäkter när din verksamhet väl har startat.

Ladda ner den kompletta guiden ”Öppna bar” och ta del av alla tips för att driva en lönsam bar.

Kontakta oss!

När du har fyllt i dina uppgifter kommer du att bli kontaktad av en av våra duktiga experter inom kort. Våra experter lyssnar på dina utmaningar och hur våra produkter skulle kunna hjälpa dig till ett smidigt order- och betalflöde i just din restaurang.